Historie

In 1985 besloot een groepje enthousiaste langeafstandlopers samen te gaan trainen. Een jaar later,  op 24 februari 1986, had dat groepje hun besluit officieel gemaakt en was de oprichting van een hardloopclub in Houten een feit. De naam was AVH (Atletiekvereniging Houten).

Twee jaar later, in 1988, werd door de leden van AVH de eerste hardloopwedstrijd georganiseerd onder de naam ‘Vlinderloop’. Deze naam werd gekozen omdat Houten toen de vorm van een vlinder had. De rondweg tekende de lijn van de vleugels met het station als lichaam.

Er waren nog meer dingen anders dan nu: een andere plek om in te schrijven, een (deels) andere route en de tijd werd met de hand genoteerd. Nu is onze naam al enkele jaren LGH (Loopgroep Houten) en worden de tijden direct in de computer geregistreerd.

Maar één ding is er niet veranderd. Al die jaren, al dertig jaar lang, wordt de Vlinderloop door de leden van LGH vrijwillig georganiseerd voor iedereen die van hardlopen houdt.

Inmiddels is de 250ste Vlinderloop een feit. In november 2018 stonden er 156 lopers aan de start om dit te vieren. Het was een prachtig evenement. Nu gaan we weer verder en vieren hopelijk over 5,5 jaar de 300ste Vlinderloop.